علائم دندان دراوردن نوزاد baby teething همزمان با رویش دندان های شیری و در درون لثه نوزاد مشاهده می شود. این فرآیند که مرحله فیزیولوژیکی طبیعی و پیچیده برای کودک شما است نقطه عطف رشدی قابل توجهی را در نوزادان و کودکان خردسال نشان میدهد. برای آگاهی از این مرحله مهم از رشد تکامل کودکان، باید مراحل دندان در آوردن نوزاد را بشناسیم.همچنین باید بدانیم این فرآیند ممکن است با علائمی همراه باشد که چندان خوشایند کودکان و مراقبین آنها نبوده و نیاز به توجه و مراقبت دارد.
وقتی صحبت از دندان درآوردن می شود، بایستی بدانیم این فرآیند در همه نوزادان متفاوت هستند. نکته مهم در این خصوص این است که چگونه تشخیص دهید کودک شما در حال دندان درآوردن است و احتمالاً دندان های کودک شما به چه ترتیبی ظاهر می شوند.
روند رشد دندانهای نوزاد اغلب از چهار تا هفت ماهگی شروع میشود. در پاسخ به این که علائم دندان درآوردن نوزاد از کی شروع می شود متخصصان اطفال میگویند سن و سرعت جوانه زدن دندان در نوزادان متفاوت است و تا حد زیادی به وراثت بستگی دارد. به طور معمول، کودک در سال اول تولد خود میتواند بین یک تا چهار دندان داشته باشد. این احتمال هم وجود دارد که اولین دندان برخی نوزادان در ۶ ماهگی رشد کند و تا ۲ سالگی فقط ۲ دندان داشته باشند.
گاهی اوقات دندان های شیری بدون درد یا ناراحتی ظاهر می شوند. اما اگر با علائم زیر مواجه شدید می توانید متوجه شوید که نوزاد شما در حال دندان درآوردن می باشد.
علائم دندان درآوردن نوزاد
- افزایش تولید بزاق نوزاد میتواند پاسخی به تحریک و درد در دهان باشد.
- برافروخته شدن گونه نوزاد و افزایش درجه حرارت بدن.
- در محلی از لثه که دندان در حال بیرون آمدن است ملتهب و قرمز است.
- بیقراری نوزاد، این فرایند میتواند منجر به تغییر در خلق و رفتار کودک شود.
- نوزاد ممکن است برای کاهش فشار وارد آمده بر لثه خود، میل زیادی داشته باشد که اشیا مختلف را گاز بگیرد.
- ناراحتی حاصل از درآمدن دندان ممکن است الگوهای خواب منظم کودک را مختل کند.
نکته: برخی از مردم فکر می کنند که دندان درآوردن باعث علائم دیگری مانند اسهال می شود، اما هیچ مدرکی برای تایید این موضوع وجود ندارد.
دندان های شیری به چه ترتیبی ظاهر می شوند؟
در اینجا یک راهنمای تقریبی برای نحوه بیرون آمدن دندان های نوزادان آورده شده است:
دندانهای جلویی پایین. این دندانها معمولاً اولین دندانهایی هستند که معمولاً در 5 تا 7 ماهگی از بین می روند.
دندان های جلویی بالایی. این دندان ها در حدود 6 تا 8 ماهگی ظاهر می شوند
هر دو طرف دندانهای جلویی بالایی. این دندانها در حدود 9 تا 11 ماهگی ظاهر می شوند.
هر دو طرف دندان های جلویی پایین. این دندان ها در حدود 10 تا 12 ماهگی از بین می روند.
دندان های آسیاب اول (دندان های پشتی). این دندان ها در حدود 12 تا 16 ماهگی ظاهر می شوند
دندان نیش (بین دندانهای ثنایای جانبی و مولرهای اول). این دندانها در حدود 16 تا 20 ماهگی ظاهر می شوند.
دندان های آسیاب دوم. این دندان ها در حدود 20 تا 30 ماهگی ظاهر می شوند
اکثر کودکان در سن 2 تا 3 سالگی تمام دندان های شیری خود را خواهند داشت.
اقدامات لازم جهت کاهش درد دندان درآوردن نوزاد
در مطلب مراقب های دندانپزشکی لازم در زمان دندان درآوردن کودک مراقبت های دندان شیری را اشاره کرده ایم. اما بایستی بدانید مدت رویش دندانهای شیری نوزادان درد و ناراحتی زیادی تجربه میکنند و والدین علاوه بر نیاز به شناخت علائم دندان درآوردن نوزاد ، به ترفندهایی برای کاهش این درد نیاز دارند. برخی روشها برای تسکین درد ناشی از دندان درآوردن نوزاد وجود دارد:
- استفاده از کمپرس سرد
یک تکه پارچه تمیز و خیس را مدتی در یخچال قرار داده و سپس آن را به کودک بدهید و از او بخواهید که آن را بجود. این کار باعث تسکین درد میشود.
- ماساژ دادن
دستان خود را کاملا شسته و ضدعفونی کنید و محل رویش دندان را ماساژ دهید. دقت کنید که ناخنهای بلند و تیز نداشته باشید تا باعث ایجاد زخم در محل لثه نشوید.
- حلقههای لاستیکی
برای تسکین درد ناشی از دندان درآوردن نوزاد، برخی حلقههای لاستیکی در بازار وجود دارند که میتوانید تهیه کرده و بهوسیله آن لثهها را بخارانید. این حلقهها را در یخچال قرار داده و از کودک بخواهید که آنها را گاز بگیرد.
- تسکین درد با ژلهای بیحسی
در مواردی که درد شدید شده و نوزاد شما حتی از غذا خوردن هم امتناع میکند؛ میتوانید از ژلهای بیحسی استفاده کنید. این ژلها مخصوص کودک بوده و توسط پزشک تجویز میشوند. کافی است این ژلها را پیش از سرو غذا به کودک بدهید تا 5 دقیقه روی محل لثه قرار دهید تا محل مورد نظر بیحس شود.
- مسکنها
در مواردی که درد نوزاد زیاد باشد؛ پزشک مسکنهای مخصوص برای نوزاد شما تجویز میکند.
علت تاخیر در درآوردن دندان کودک
زمانی که دندانهای کودک در زمان طبیعی از لثه بیرون نزده باشند؛ تاخیر در رویش دندانها اتفاق افتاده است. معمولا ژنتیک، اندازه بدن، تغذیه و بیماری باعث تاخیر در رشد دندانها میشود. اگر فرزندتان به سن ۱۸ ماهگی رسیده و هنوز هیچ دندانی در نیاورده، به دندانپزشک یا پزشک اطفال اطلاع دهید (بچههایی که زود به دنیا میآیند، معمولاً چند ماه دیرتر از بچههای دیگر دندان در میآورند). همچنین، اگر فرزندتان همه علائم دندان در آوردن را دارد (از جمله بیرون ریختن آب دهان، تورم لثه و غیره) اما نشانههای درد زیادی را از خودش بروز میدهد برای مثال گریههای طولانی، با پزشک او تماس بگیرید.
عوارض احتمالی دندان درآوردن
با وجود اینکه دندان درآوردن فرآیندی فیزیولوژیک و طبیعی است اما گاهی اوقات علائم دندان درآوردن نوزاد میتواند منجر به عوارض شود، مانند:
- عفونت موضعی: ترشح بیش از حد آب دهان میتواند منجر به تحریک پوست یا عفونت اطراف دهان شود.
- بیماری تب دار: اگرچه مستقیماً ناشی از دندان درآوردن نیست، اما ممکن است دندان درآوردن با سایر بیماریهای دوران کودکی همزمان باشد و منجر به تشخیص اشتباه شود.
جمعبندی
علائم دندان درآوردن نوزاد با رویش دندانهای شیری به داخل لثه کودک مشخص میشود. این فرایند اغلب از سن ۶ ماهگی و با ترتیب معینی آغاز میشود. اما زمان و ترتیب درآمدن دندان در کودکان مختلف میتواند متفاوت باشد. این فرآیند میتواند با علائم خاصی همراه باشد که برای کودک ناخوشایند است. از جمله این علائم میتواند به درد و خارش لثه، بیقراری، میل شدید به گاز زدن، تب اشاره کرد. با انجام راهکارهای ساده، مراقبت و شکیبایی، میتوان این فرآیند طبیعی را پشت سر گذاشت.
دراین خصوص پریسادنت همراه شماست و این امکان را فراهم کرده است که به صورت حضوری و آنلاین شما عزیزان را راهنمایی کند. جهت دریافت مشاوره با مرکز دندانپزشکی دکتر پریسا پوریای ولی می توانید علاوه بر سامانه چت آنلاین گفتینو با شماره های 09108084035 یا 02144084504 تماس حاصل فرمایید.
منبع مقاله علمی :
https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/baby-teething-symptoms/