روش جرم گیری دندان در دندانپزشکی . آیا جرم گیری دندان در خانه امکان پذیر است؟

مکررا می شنویم که در خصوص جرم گیری در خانه یا به روش های سنتی صحبت های زیادی می شود. آیا جرم گیری دندان در خانه امکان پذیر است؟ روش جرم گیری دندان در دندانپزشکی به چه نحو است ؟

جرم گیری یا بروساژ دندان (Tooth Scaling) فرآیندی است که در آن دندانپزشک از طریق استفاده از ابزارها و تکنیک‌های مختلف، جرم های موجود بر روی سطح دندان‌ها و داخل لثه‌ها را از بین می‌برد. این فرایند به‌طور منظم و دوره‌ای انجام می‌شود تا از تجمع و انباشت جرم ها و باکتری های دندانی که سبب پوسیدگی می شود جلوگیری کند. مقالات متعدد علمی که در پایان مقاله به آن اشاره می کنیم نیز بر ارتباط عدم جرم گیری با بیماری های متعدد لثه من جمله تحلیل لثه دلالت دارد.

فواید و اهمیت جرمگیری دندان

جرمگیری دندان یک فرآیند مهم برای کمک به سلامت دندان‌ها است. در ادامه می‌توانید با اهمیت جرمگیری دندان بیشتر آشنا شوید. از مهم‌ترین فواید جرم گیری دندان می‌توان به حذف آلودگی‌ها، حفظ سلامت لثه و پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان اشاره کرد.

حذف پلاک های جرمی

با انجام جرمگیری، باکتری هایی که به شکل پلاک و جرم وجود دارند از دندان‌ها و لثه‌ها برداشته می‌شوند. این باکتری ها می‌توانند باعث بوی بد دهان، بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان شوند.

حفظ سلامت لثه

جرمگیری دندان به حفظ سلامت لثه کمک می‌کند. لثه‌های سالم و بدون التهاب نقش مهمی برای حفظ دندان‌ها دارند و همچنین برای ایمپلنت‌ها و پروتزهای دندانی نیز ضروری هستند.

پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان

انجام جرمگیری دندان به صورت منظم، می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان، پریودنتیت (التهاب لثه) و سایر بیماری‌های لثه مؤثر باشد.

چه زمانی باید جرمگیری دندان انجام شود؟

توصیه می‌شود جرمگیری دندان حداقل یکبار در سال انجام شود. اما در برخی موارد، ممکن است نیاز به جرمگیری زودتر و یا هر 6 ماه یک بار نیاز باشد. بهتر است با توجه به عادت های روزمره نظیر سیگار کشیدن ، مصرف قهوه یا چایی با دندانپزشک خود در مورد زمان‌بندی مناسب برای جرم گیری دندان صحبت کنید.

آیا جرم گیری دندان در منزل امکان‌پذیر است؟

حقیقت این است که بهترین روش جرمگیری دندان روشی است که به دست یک دندانپزشک باتجربه و با تجهیزاتی خاص انجام شود. اگر به عکس‌های جرم گیری دندان قبل و بعد از انجام این کار نگاهی بیندازید، متوجه می‌شوید که سطح دندان بعد از جرم گیری با سرعت بالای بروساژ روی سطح دندان کاملا تمیز می‌شود و دندان‌ها درخشندگی و سفیدی خاصی پیدا می‌کنند که این نتایج معمولا با روش‌های خانگی ایجاد نمی‌شود.

 

مراحل انجام جرم گیری:

1.معاینه و بی حسی موضعی

به لحاظ اینکه در طول فرآیند جرم گیری دندان ممکن است بیمار احساس درد کند و در روند جرمگیری مشکل به وجود بیاید، در نواحی تحت درمان از بی حسی موضعی استفاده می کنند. بدین صورت که دندانپزشک با تزریق داروی بی حس کننده، محل موردنظر را بی حس کرده و سپس بقیه مراحل را انجام می دهد.

2-جرم گیری ناحیه موردنظر با مواد مناسب

بعد از تزریق بی حس کننده و بی حس شدن نوحی موردنظر، دندانپزشک با استفاده از تجهیزات (ابزار اولتراسونیک) و مواد مخصوص نواحی مختلف از قبیل زیر و بین لثه، انتهای تاج دندان و اطراف ریشه را جرم گیری و پاکسازی می کند.

البته در صورت نیاز و طبق دستور دندانپزشک نواحی ریشه به صورت عمودی و چرخشی خراش داده شده و تمیز می شود. (از آنجایی که کیفیت جرم گیری دندان تا حد زیادی به نوع و مدل تجهیزات، میزان تخصص دندانپزشک و روش جرم زدایی بستگی دارد، توصیه می کنیم حتماً به بهترین مراکز جرم گیری دندان مراجعه نمایید.)

3- روت پلنینگ

همان گونه که در ابتدا به آن اشاره کردیم شرایط و وضعیت دندان بیماران با یکدیگر متفاوت است. در واقع بعضی اوقات انواع باکتری، پلاک و تارتار به زیر لثه نفوذ می کند. بر همین اساس طی جرم گیری اولیه به طور کامل از بین نمی روند. بدین جهت طی یک فرآیند تخصصی به نام روت پلنینگ تمامی ناهمواری ها و باکتری زیر لثه ای پاکسازی شده و همه عفونت ها و پلاک ها رفع می گردد. البته باید توجه داشته باشید در بعضی موارد با روت پلنینگ یک لایه بسیار کوچک از دنتین دندان (لایه دوم دندان) برداشته شده و به لحاظ اینکه دنتین زیر مینای دندان واقع شده، تمامی باکتری ها، عفونت ها و پلاک ها به طور کامل حذف می شود.

4-شستشوی نهایی لثه و دندان ها

در پایان نیز جهت تثبیت جرم گیری دندان، نواحی جرم گیری شده و در صورت نیاز کل فضای دهان و دندان ها شستشو می شود. تا اگر باکتری، پلاک جرمی در بین دندان ها و شیار لثه باقی مانده، از بین برود و بیمار تا مدت زمان طولانی از عفونت لثه و دندان ها در امان باشد.

دفعات جرمگیری دندان

این بستگی به بهداشت دندان ها و نحوه مراقبت از دندان ها دارد ، برخی افراد تنها یکبار جرمگیری برای همیشه آن را بی نیاز می کند ، اما برخی افراد نیاز دارند هر ۶ ماه یکبار و یا با توجه به زمانی که دندانپزشک مشخص می کند، عمل جرمگیری را انجام دهند. البته برخی افراد نیز به واسطه بزاق خاصی که دارند ، دندان های آن ها مستعد جرم است. میزان استعمال دخانیات، چایی و قهوه در روز نیست از عوامل تاثیرگذار می باشد.

جرم گیری در نواحی از دندان ها که ما نسبت به حضور پلاک های جرمی مطلع نیستیم!

 

معایب جرم گیری دندان

جرم‌گیری دندان به عنوان یک روش مفید برای حفظ بهداشت دهان و دندان شناخته شده است و با توجه به غیرتهاجمی بودن درمانی عملا معایب خاصی را ندارد ، صرفا در برخی از موارد با توجه به مراجعه دیرهنگام یا عدم جرم گیری در سالیان قبل احتمال بوجود آمدن حساسیت های دندان یا خونریزی مقطعی لثه شود که این حساسیت معمولاً موقتی است و در مدت کوتاهی برطرف می‌شود.

در صورتی که جرم‌ گیری دندان به‌طور نادرست یا با فشار زیاد انجام شود، ممکن است لثه آسیب ببیند که این مشکل در صورتی رخ می‌دهد که جرمگیری توسط فردی غیر از دندانپزشک انجام شود.

 

سوالات متداول

جرم گیری دندان برای بچه ها مجاز است؟

از بین بردن جرم دندان در کودکان می‌تواند از پوسیدگی دندان، جلوگیری از بیماری‌های لثه و همچنین سلامت دهان و دندان کودک کمک کند و یک روش مناسب برای سلامت دندان‌های کودک است.

آیا جرم گیری دندان برای سفید شدن دندان موثر است؟

جرم گیری به از بین بردن رسوبات و جرم‌های روی دندان کمک می‌کند. در بسیاری از افراد این جرم‌ها رنگی سیاه و در برخی دیگر رنگ زرد دارند و ظاهر تیره و زشت به دندان‌ها می‌بخشند. استفاده از جرمگیری می‌تواند با حذف این آلودگی‌ها به سفید شدن و درخشندگی بیشتر دندان‌ها کمک کند. از بین بردن جرم روی دندان موجب سفید شدن و درخشندگی دندان‌ها می‌شود. بنابراین پیشنهاد می‌شود جرمگیری را در مطب دندانپزشکی و زیر نظر پزشک انجام دهید تا هم سطح دندان‌ها به صورت عمیق تمیز شوند و هم مشکلی برای سلامت لثه‌های شما ایجاد نشود.

هزینه جرم گیری دندان چقدر است؟

جرم گیری و بروساژ دندان ها از نازل ترین قیمت خدمات دندانپزشکی است ولی جالب است بدانید همین جرم گیری با برنامه می تواند از پوسیدگی، تحلیل لثه و آسیب های جدی به دندان ها جلوگیری کند و درنتیجه از زیان ها مالی متعاقب بر شما جلوگیری کند.

اگر دندان را جرمگیری نکنیم چه میشود؟

تجمع جرم و آلودگی روی سطح دندان موجب می‌شود تا به مرور این جرم‌ها انباشته شوند و سلامت دندان‌ها و لثه‌های ما به خطر بیفتد. زمانی که جرم گیری انجام نشود و جرم‌ها برای مدت طولانی روی دندان باقی بمانند، استخوان نگهدارنده دندان و لثه‌ها شروع به تحلیل رفتن می‌کنند و این امر موجب پوسیده شدن و در دراز مدت سبب لق شدن دندان‌ها خواهد شد.

به علاوه بی‌توجهی نسبت به برداشتن جرم‌ها موجب می‌شود تا رنگ‌ها تیره‌تر شود و ظاهری زشت به دندان‌های ما ببخشند. همچنین همانطور که در مقاله قبلی توضیح دادیم وجود درازمدت این باکتری ها در دهان با برخی از سرطان های دهان مرتبط است.

 

آیا جرمگیری دندان با جوش شیرین امکان‌پذیر است؟

روش های مختلفی در فضای مجازی جهت سفید کردن دندان ها و جرم گیری ذکر شده است اما بایستی بدانید هیچکدام مورد تایید علم دندانپزشکی نیست و حتی امکان آسیب به مینای دندان و سلامت لثه شما را نیز دارد.

آیا جرم گیری دندان در بارداری مجاز است؟

در پاسخ به این سوال که جرم گیری دندان در بارداری ضرر دارد یا خیر باید بگوییم که بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد. جرمگیری یک راهکار بی‌خطر برای از بین بردن جرم و آلودگی روی دندان‌ها است که می‌توانید آن را در دوران بارداری نیز انجام دهید و در مقالات متعدد علمی به بانوان باردار توصیه شده است.

سخن نهایی

جرم گیری دندان یکی از روش‌های رایج برای از بین بردن جرم دندان است که باید توسط یک دندانپزشک ماهر و تجهیزاتی خاص در مطب دندانپزشکی انجام شود.  پریسادنت این امکان را برای شما فراهم کرده است که به صورت حضوری و آنلاین با بهترین خدمات دندانپزشکی تحت درمان قرارگیرید. جهت دریافت مشاوره با مرکز دندانپزشکی دکتر پریسا پوریای ولی می توانید علاوه بر سامانه چت آنلاین گفتینو با شماره های 09108084035 یا 02144084504  تماس حاصل فرمایید.

منبع مقاله علمی :

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/dental-scaling

کلیه عکس ها متعلق به درمان های صورت گرفته در این مرکز می باشد و استفاده از آن در وبسایت های دیگر مجاز نمی باشد.

 

اولین دیدگاه را بنویسید